Мобилна навигација
28. нов 2023.

Министар привреде Слободан Цветковић на 20. Генералној конференцији Организације Уједињених нација за индустријски развој (УНИДО) у Бечу

Министар привреде у Влади Србије Слободан Цветковић учествовао је на 20. Генералној конференцији Организације Уједињених нација за индустријски развој (УНИДО) у Бечу. 

Под свеобухватном темом „Поштена глобализација: иновативна решења за индустрију сутрашњице“, ова конференција има за циљ да створи нове путеве ка одрживости, дигиталној инклузивности и економској отпорности.

„Република Србија снажно подржава мултилатерализам и принципе садржане у Повељи УН, који добијају додатни значај пред новим и све сложенијим изазовима. Такође, пружамо активну подршку активностима УН и њених специјализованих агенција у свим приоритетним областима деловања, имајући у виду да је јединствена ситуација у којој се нашао цео свет показала да појединачни напори држава нису довољни и да је неопходна глобална солидарност“, рекао је Цветковић.

Министар привреде је истакао да Република Србија придаје велики значај примени Агенде 2030 и Циљева одрживог развоја и предузима интензивне активности на националном нивоу како би обезбедила одговарајућу динамику њиховог спровођења.

„Република Србија сматра да континуирано спровођење реформи, европске интеграције, као и спровођење Агенде 2030 представљају комплементарне и међусобно прожимајуће процесе“, казао је Цветковић.

Подсетио је да су претходних година пандемија корона вируса, енергетска криза и глобалне политичке турбуленције имале снажан утицај на светску економију, али да се српска привреда убрзава и да, уколико настави овим темпом развоја, упркос значајном успоравању европске привреде, може да оствари планирани раст БДП-а у 2023. години.

УНИДО је специјализована агенција УН која промовише индустријски развој у циљу смањења сиромаштва, инклузивну глобализацију и одрживи развој. УНИДО-ова експертиза и услуге су од великог значај за промовисање инклузивног и одрживог индустријског развоја у Србији, јер нуде прилагођена решења за повећање отпорности индустрије, промовисање енергетске ефикасности, трансфер технологија и знања, дигитализацију, промоцију инвестиција и циркуларне економије.