Помоћница министра привреде за мала и средња предузећа Катарина Обрадовић Јовановић, отварајући Сајам привреде западне Србије (СПРЕГ) у Ваљеву, позвала је власнике малих и средњих предузећа да конкуришу на неколико програма намењених управо овом сектору који ће бити реализовани у овој години преко Министарства привреде и Развојне агенције Србије.

 „Програм који реализујемо у сарадњи са Фондом за развој омогућава подршку за инвестиције – набавку нове опреме, доградњу или изградњу производних капацитета, набавку лиценци, софтвера, а двадесет посто средстава може да се користи и за трајна обртна средства. Овај програм је изузетно интересантан због тога што је 80 посто кредитно задужење уз камату од три посто, односно један посто уз банкарску гаранцију, док су преосталих 20 посто бесповратна средства“, рекла је Обрадовиић Јовановић.

 Предузетници власници малих и средњих предузећа, без обзира на то да ли воде просто или двојно књиговодство, могу да конкуришу за средства до 12,5 милиона динара, док за средства до 50 милиона динара могу да конкуришу предузећа која су у претходном периоду остварила просечну стопу раста од око 20 посто.

Катарина Обрадовић Јовановић је најавила да ће Министарство привреде ускоро расписати програм за набавку опреме, који ће реализовати у сарадњи са пет пословних банака и једном лизинг кућом.

 „Сви они који желе да набаве опрему за производњу могу да добију подршку од 25 посто бесповратних средстава уз пет посто учешћа, док ће 75 посто бити повољни банкарски кредити. Наглашавам повољни, јер овог пута кроз конкуренцију и надметање банке су нам понудиле услове од испод четири посто за кредите са девизном клаузулом, а ти услови су до пре пар година били резервисани само за велика и најјача предузећа. Једино средство обезбеђења које се тражи је залога за опрему која се набавља“, каже помоћница министра.

Она је позвала све предузетнике да прате сајт Министарства привреде и да се о свим програмима информишу на једном месту, а то је сајт godinapreduzetnistva.rs.

Погледајте шта је о програмима подршке сектору малих и средњих предузећа помоћница министра Катарина Обрадовић Јовановић рекла за Телевизују Ваљево Плус