Најбоља ученичка компанија у школској 2016/2017. години и представник Србије на европском такмичењу у Бриселу је LEGO BUZZ из Прве крагујевачке гимназије!!!

Ваучер за учешће на европском финалу и статуу Предузетникус уручила је Катарина Обрадовић Јовановић, помоћница министра привреде која је том приликом изјавила да је Министарство привреде финансијки подржало програм Достигнућа младих и ученичке компаније, јер верује да он може да промени ствари и значајно допринесе развоју предузетничког духа.

„Предузетништво је свуда важно, јер било шта да радите потребно је да размишљате својом главом“ поручила је помоћница министра ученичким тимовима.

Она је најавила да ће Министарство приврде и у наредном периду подржавати овај програм како би он био што обухватнији и садржајнији.

На Националном такмичењу најбољих ученичких компанија 20 средњошколских тимова из Вршца, Шида, Сомбора, Сремске Митровице, Ниша, Лесковца, Власотинца, Београда, Пријепоља, Лучана, Ариља, Гуче и Крагујевца представили су своје производе и услуге, као што су паметне пчелиње кошнице, модле за колаче, биоразградиве саксије, органски препарати за негу коже, соларни конектори од лименки, системи за наводњавање и многи други.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2017/05/Sajam Kompanija1
Сајам ученичких компанија

Ученици који су “запослени” у овим компанијама током школске године стичу знања о тржишној економији и предузетништву кроз програме “Достигнућа младих” и своју компанију воде од оснивања до израде компанијског извештаја и затварања компаније. Програм Ученичка компанија траје преко целе школске године, а Европска комисија га је означила као најбољи пример предузетничког образовања. Победници овог такмичења представљаће Србију на европском финалу у Бриселу у јулу где ће одмерити снаге са најбољим ученичким компанијама из 35 земаља.

Ученичке компаније су изложиле своје производе и услуге пролазницима а чланови жирија су оцењивати вештине и јединственост понуде ученика.Након тога ученици су жирију представили извештаје својих компанија.

Такмичење организује Достигнућа младих у Србији уз финансијску помоћ Министарства привреде, Америчке агенције за међународни развој УСАИД и друштвено одговорних компанија.