“Један од стратешких циљева Владе је да омогући развој приватног сектора, како би постао конкурентан и запошљавао све више људи”, рекао је министар привреде Горан Кнежевић представљајући програме подршке Владе Републике Србије за сектор малих и средњих предузећа.

Објашњавајући да је програм Година предузетништва дао одличне резултате, да мала и средња предузећа бележе раст, имају веће добитке и запошљавају више људи, Кнежевић је истакао да ће се настојати да се у наредних 10 година обезбеди континуирана подршка овом важном сектору. “Тако је и Година предузетништва продужена у Деценију предузетништва”, истакао је он.

У оквиру 34 програма, у које су укључене девет државних органа и на десетине партнера, обезбеђена су средства у износу од 18,2 милијарди динара, од чега је 7.6 милијарди бесповратно.

“Привредници су тражили и нове изворе финансирања”, рекао је министар и напоменуо да је држава обезбедила преко 300 милиона евра повољних кредита преко ЕУ фондова.

За подршку почетницима, који су, по његовим речима, најрањивија група привредника, обезбеђено је 1.5 милијарди динара и имају подршку од старт ап кредита, преко средстава за набавку материјала, савета, тестирања идеје пре инвестиције и друго.

У оквиру програма опредељених за развој, за које је држава одвојила 9 милијарди динара, министар је навео највећи програм Министарства привреде – набавку нове или половне опреме, за који је данас расписан јавни позив привредницима и то у вредности од 567 милиона динара бесповратних средстава.

“За тај програм потребно је учешће привредника од само 5%”, истакао је Кнежевић.

За оне који имају нешто веће инвестиционе капацитете, Министарство привреде је недавно расписало јавни позив за добијање подстицајних средстава, којим је омогућено да инвеститори и са 100.000 евра и планом запошљавања 10 људи могу добити подстицаје.

За побољшање извозних капацитета наших предузећа, држава је обезбедила само за 2017. годину 4.3 милијарди динара у програмима.

Изузетно је важно да се подстиче и предузетнички дух, нагласио је министар који је навео примере ученичких компанија који производе занимљиве ствари који се стављају на тржиште.

“Сектор малих и средњих предузећа је велика снага српске привреде и подршка коју држава пружа овом сектору је потребна и оправдана», закључио је Кнежевић.